Skip to main content
             Word vriend!

Start bouw AB INITIO

Een belangrijke nieuwe fase in de totstandkoming van het STC-opleidingsschip AB INITIO is ingegaan: de start van de bouw. Concordia Damen heeft in samenwerking met Gebroeders De Jonge Shipbuilding Services opdracht gegeven om het casco te gaan bouwen op de werf in Apatin, Servië. Het staal voor het casco is deze week besteld.

Chris Kornet, CEO Concordia Damen Shipbuilding: ‘Wij zijn dankbaar voor het ontvangen van deze order en zijn verheugd mee te kunnen werken aan de toekomst van de binnenvaart. We kijken ernaar uit te starten met de bouw van dit innovatieve en toekomstbestendige opleidingschip.’

Jan Kweekel, lid van het College van Bestuur van STC Group: ‘Deze bouwfase is in het bijzonder spannend omdat AB INITIO nu daadwerkelijk gestalte gaat krijgen. We vinden het belangrijk dat leerlingen, studenten en medewerkers AB INITIO eenvoudig kunnen bezoeken (zodra COVID-19 dit toelaat). Het is daarom fijn dat het casco bij een Nederlandse werf in Europa wordt gebouwd en dat het schip straks wordt afgebouwd in Werkendam.’

Na ruim 50 jaar trouwe dienst, waarvan zo’n 18 jaar als opleidingsschip van STC Group, zijn de huidige opleidingsschepen Prinses Christina en Prinses Beatrix toe aan vervanging. Eind 2018 zijn leerlingen, studenten en docenten van het STC aan de slag gegaan met het bedenken van de naam, het vaststellen van het programma van eisen én het ontwerpen van de vervangende schepen. Zij zijn daarbij ondersteund door specialisten uit het bedrijfsleven.

AB INITIO zal in 2022 in gebruik genomen worden. Het schip gaat een belangrijke rol spelen tijdens de opleiding van vmbo-leerlingen, mbo- en hbo-studenten die bij STC Group een maritieme opleiding volgen. Daarnaast wordt het schip straks ingezet om leerlingen uit de kwetsbare Rotterdamse wijken kennis te laten maken met de sector en te enthousiasmeren voor een maritieme toekomst.