Skip to main content
             Word vriend!

Aanbesteding opleidingsschip STC Group naar volgende fase: werven bekend

Concordia Damen en Kooiman Marine Group hebben zich ingeschreven op de aanbesteding voor het nieuwe opleidingsschip AB INITIO van STC Group. Astrid Kee, lid van het College van Bestuur van STC Group: ‘Daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee. Het is een eer dat deze gerenommeerde scheepswerven zo enthousiast meewerken aan het bouwen van een toekomstbestendig en state-of-the-art opleidingsschip. Dit project is een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen het onderwijs en de sector. De komende maanden bestuderen we de voorstellen van de werven. Naar verwachting maken we in februari 2020 bekend welke werf de opdracht krijgt om dit visitekaartje voor de school en het maritieme cluster te gaan bouwen.”

Tim van Berchum, Concordia Damen: “Concordia Damen ziet in de bouw van AB INITIO als een geweldig instrument om het onderwijs in de binnenvaartsector te ondersteunen. Het STC zoekt een duurzaam, innovatief en multifunctioneel opleidingsschip. Dat gaan we samen ontwikkelen en bouwen, als een investering in het onderwijs, de sector en de toekomst”.

Ook Jef Roggekamp van Kooiman Marine Group ziet een samenwerking met plezier tegemoet: “We zijn blij om de volgende stap te zetten in de totstandkoming van dit uitdagende project. We vinden het vooral een uitdaging om voort te borduren op een door studenten uitgedacht conceptueel ontwerp. Nog meer kijken wij uit naar de volgende fases in het proces. Om samen met studenten en docenten het ontwerp, de bouw, afbouw en ingebruikname van het schip uit te voeren. Hiermee bouwen we niet alleen een mooi schip, maar dragen we ook bij aan de ontwikkeling van jong talent.”

Na ruim 50 jaar trouwe dienst, waarvan zo’n 18 jaar als opleidingsschip van STC Group, zijn de huidige opleidingsschepen Prinses Christina en Prinses Beatrix toe aan vervanging. Eind 2018 zijn leerlingen, studenten en docenten van het STC aan de slag gegaan met het bedenken van de naam, het vaststellen van het programma van eisen én het ontwerpen van de vervangende schepen. Zij zijn daarbij ondersteund door specialisten uit het bedrijfsleven.

Het eerste schip, AB INITIO, zal in 2021 in gebruik genomen worden. Het schip gaat straks een belangrijke rol spelen tijdens de opleiding van vmbo-leerlingen, mbo- en hbo-studenten die bij STC Group een maritieme opleiding volgen.