Skip to main content
             Word vriend!

Conceptueel ontwerp nieuwe opleidingsschip STC onthuld door wethouder

Na ruim 50 jaar trouwe dienst, waarvan zo’n 18 jaar als opleidingsschip van STC Group, zijn de binnenvaartschepen Prinses Christina en Prinses Beatrix toe aan vervanging. Het conceptuele ontwerp van het nieuw te bouwen opleidingsschip is deze week onthuld door de Rotterdamse wethouder Said Kasmi. Leerlingen, studenten en docenten van STC Group zijn nauw betrokken geweest bij het bedenken van de naam, het vaststellen van het programma van eisen én de ontwerpfase van de vervangende schepen. Het eerste schip (hotelschip) zal in het voorjaar van 2021 in gebruik genomen worden. Naast dit hotelschip, dat de naam Ab Initio zal krijgen, worden in een latere fase ook een duwboot en een duwbak aan de vloot toegevoegd worden. De afgelopen maanden heeft een groep van betrokkenen, geïnspireerd door verschillende bedrijven, zich gebogen over een conceptueel ontwerp. Daarbij hebben zij rekening gehouden met eisen rondom duurzaamheid, herkenbaarheid, operationele kosten, toekomstbestendigheid en financiële haalbaarheid.  Dit programma van eisen is eerder opgesteld door studenten van de Rotterdam Mainport Institute en de bemanningsleden van de huidige schepen.

Unieke ervaring
Astrid Kee, lid CvB STC Group en verantwoordelijk voor het bouwproject: “Het van dichtbij meemaken van een ontwerpproces is een unieke ervaring en heel leerzaam. Vanzelfsprekend en met veel plezier hebben we leerlingen, studenten én collega’s van alle opleidingen en richtingen actief betrokken bij het ontwerpproces. We zijn enorm trots op het conceptuele ontwerp dat er nu ligt en zijn klaar voor de volgende fase. De samenwerking met het bedrijfsleven gedurende dit proces was niet alleen leerzaam voor iedereen die mee heeft gedacht, maar heeft ook geleid tot een spannend, onderscheidend en duurzaam concept.”