Skip to main content
             Word vriend!

Leerlingen en studenten ontwerpen eigen opleidingsschip STC

Na ruim 50 jaar trouwe dienst, waarvan zo’n 18 jaar als opleidingsschip van STC Group, zijn de binnenvaartschepen Prinses Christina en Prinses Beatrix toe aan vervanging. Leerlingen, studenten en docenten van STC Group zijn nauw betrokken bij het bedenken van de naam, het vaststellen van het programma van eisen én de ontwerpfase van de vervangende schepen. Het eerste schip (hotelschip) zal in het voorjaar van 2021 in gebruik genomen worden. Later worden ook een duwboot en een duwbak aan de vloot toegevoegd.

Unieke ervaring
Astrid Kee, lid CvB STC Group en verantwoordelijk voor het bouwproject: “Het van nabij meemaken van een ontwerp- en bouwtraject is een unieke ervaring en heel leerzaam. Vanzelfsprekend en met veel plezier gaan wij leerlingen, studenten én collega’s van alle opleidingen en richtingen actief betrekken bij het ontwerpproces. De eerste stap in het hele proces dat voor de vakantie begonnen is, was het bedenken van de naam. We hebben meer dan tweehonderd inzendingen binnen gekregen waarop gestemd kon worden. Uiteindelijk kreeg de naam Ab Initio, bedacht door student Sanne Nobel, de meeste stemmen. Wat mij betreft terecht, want het verhaal achter deze naam is mooi en passend. Ab Initio betekent namelijk ‘Vanaf het begin’. Dat is wat wij met elkaar gaan doen; van plan tot doop met elkaar aan de slag om een mooi schip te bouwen.”

Programma van eisen
Ook het programma van eisen is inmiddels bekend. Docenten en bemanningsleden gaven hiervoor hun input. Hbo-studenten Maritieme Techniek van het Rotterdam Mainport Institute (een samenwerkingsverband tussen STC Group en Hogeschool Rotterdam) hebben op basis van onderzoek aanbevelingen gedaan over duurzame materialen en emissieloos en autonoom varen.

Ontwerpwedstrijd
In september gaat de ontwerpwedstrijd van start. Gemengde teams van vmbo’ers, mbo’ers, hbo’ers en medewerkers van STC Group gaan met elkaar ontwerpen maken. Zij krijgen ondersteuning van specialisten van bedrijven en organisaties die de rol van consultant op zich zullen nemen. Studenten van de hbo-studievereniging UNFC bewaken het proces en begeleiden de ontwerpteams. Een ontwerp moet zoveel mogelijk voldoen aan de eisen en wensen. Hierin moeten technische innovaties, een functionele invulling en een herkenbaar uiterlijk worden meegenomen. Duurzaamheid (green deal), operationele kosten en toekomstbestendigheid zijn andere thema’s waaraan de ontwerpen getoetst gaan worden.